måndag 26 oktober 2015

En tematisk och kronologisk katalog över C F Hills måleri från ungdomsåren och fram till år 1878

   Som landskapsmålare fick Carl Fredrik Hill tre sommarhalvår med franska landskapsintryck. Villkoren för hans högt ställda ambition ändrades drastiskt när han vid en ålder av 28 år insjuknar i en livslång schizofreni. Med kritor och tusch följde sen decennier av nyskapande arbete. 


   Syftet med denna presentation är att ge en komplett redovisning av Carl Fredrik Hills måleri fram till sjukdomsgenombrottet. Materialet grupperas inledningsvis tematiskt för att sedan, med avresan till Paris som skiljelinje, behandlas med en kronologisk ambition. Detta har inte kunnat fullföljas in i sensommaren och den tidiga hösten 1877. Det är belagt att Hill i perioder hade möjlighet att måla under sin vistelse på kliniken i Passy och här uppstår svårlösta frågor. Återresan till Sverige påbörjas försommaren 1880.  

   En kronologi synliggör utvecklingen, rastlösheten och målmedvetenheten i Hills arbete.  I några sammanhang kommer jag att lämna egna kommentarer kring skilda målningar och ställningstaganden som gjorts kring dessa. Jag vill påpeka att en konstnärs färgpalett många gånger består och ändras gradvis samt att starka visuella uttryck inte nödvändigtvis behöver sammankopplas med ett stundande sammanbrott. Försäljningar och ägoförhållanden redovisas för målningarna. När det gäller proveniens för institutionsägda målningar har jag utelämnat denna. Fotomaterialet har varierande ursprung och kvalitet, vilket innebär att färgstick och inkorrekta färgtemperaturer förekommer. Sammanställningen har kunnat göras tack vare en mängd  fotografer vid ägande institutioner eller auktionsbolag.  Fotomaterialet kommer att förbättras när tillfälle ges. Saknade, förväntade och felaktigt tillskrivna verk noteras. Redovisningen av utställningar sker i varierande omfattning. Kommentarsfälten är öppna och jag hoppas bildmaterialet kan inbjuda till reflektion. Vill man ta del av katalogen i en löpande följd använder man länken "Äldre inlägg" på höger sida vid sidslut. Välkommen in i Hills värld.

Jonas Elfverson 

Syskonbarnbarnsbarn, konstnär och konstvetare

Rev. (20230220)






                                                                                                                      Carl Fredrik Hill 1849-1911

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar